Projecten

Contact

Veronica Frenks
Marnixplein 14
4386 AB  Vlissingen
+316 47 49 91 94
veronica@frenks.com

Veere, 28 juli 2018

Simba, Allure op het water sinds 1938

De geschiedenis van het water is eindeloos en veel. Afgelopen jaar heb ik de geschiedenis van een bakdeksalonkruiser gevolgd. De Simba werd gebouwd in 1938 voor een rijke bierbrouwer uit Antwerpen op een werf in Boom aan de Rupel, was vervolgens in het bezit van een familie uit Gent. Deze familie Hebbelynck was ik al tegengekomen toen ik het boek over de jachthoogaars Jetty schreef. Het was een grote familie die van de pleziervaart hield. Het motorjacht werd als een soort admiraalsschip gebruikt tijdens wedstrijden met platbodems en papillons. De Simba krijgt bij die familie in de winter een plek vlak bij Gent, maar in de zomer maakt ze de eerste jachthaven van Terneuzen mee. De logboeken van de familie zijn een plezier om door te bladeren. Verschillende Terneuzenaars herinneren zich de schepen en de familie.

Daarna komt het schip in Oostende terecht. Op de jachtclub daar kennen ze het schip niet meer. Begin jaren zeventig verhuist de Simba naar Nederland. De familie Wilten gebruikt het schip als familieboot en schildert de buitenkant blauw.
Een bijzondere periode is de tijd dat het schip als woonschip dient voor Paul Wallenburg en Els Lootsma. Eigenlijk is het niet zo geschikt als woonboot, maar deze mensen houden van de art-deco stijl waarin het schip is opgebouwd. En ondanks de aanpassingen die het schip moet ondergaan, laten ze de inrichting van de salon steeds zoals deze is gebouwd en nog steeds is.
In 1999 verkrijgt Geert van der Wijst het schip. Hij vervolmaakt de restauratie die is ingezet door Gerard Wilten en besluit ter ere van de tachtigjarige verjaardag van de Simba een boek te laten schrijven.
De Simba vaart tegenwoordig vooral op de Friese Wateren, maar voor de presentatie van het boek kwam het naar Veere. Wim de Bruijn, oprichter en veertig jaar lang de hoofdredacteur van de Spiegel der Zeilvaart overhandigde het boek aan de burgemeester van Veere, Rob van der Zwaag.
Het boek is te koop bij boekhandel ’t Spui in Vlissingen of bij mij.
ISBN: 978-90-825010-1-8