Projecten

Contact

Veronica Frenks
Marnixplein 14
4386 AB  Vlissingen
+316 47 49 91 94
veronica@frenks.com

Vlissingen, 12 juli 2013

Helden van de zee

In samenwerking met Zeeuws Maritiem muZEEum en Kunst Educatie Walcheren werden er op de Zomerschool in Vlissingen gastlessen gegeven over Michiel de Ruyter.

In de klassen van groep 5, 6 en 7 van de Zomerschool gaf Ma Plume de lessen over de zeeheld Michiel de Ruyter. Wat moet je kunnen en weten om een zeeheld te worden?

Lees verder...


Vannes, Bretagne, 28 mei 2013

Ports d'antan et d'aujourd'hui dans les plats pays 2

Een van de schilderijen op de tentoonstelling Ports d'Antan et d'Aujourd'hui dans les Plats Pays is gemaakt door Eugeen van Mieghem (1875-1930), misschien wel de belangrijkste schilder in Europa die het leven in de haven heeft verbeeld. Niet alleen de schepen die van overal vandaan kwamen en naar toe gingen, maar ook de mensen: de arbeiders, de vrouwen, de kinderen. Ondanks enige objectiviteit waarmee hij tekent en schildert ontkom je niet aan het sociale beeld dat geschetst wordt in een tijd dat er veel Joden emigreren naar Amerika en inschepen aan boord van de schepen van de Red Starline, aan de Eerste Wereldoorlog, die in Antwerpen veel leed heeft veroorzaakt. Aan de Schelde in Antwerpen is het van Mieghem museum gesitueerd. Conservator Erwin Joos weet er vrijwel alles van deze bijzondere schilder en heeft verschillende boeken op zijn naam staan.


Vannes, Bretagne, 30 april 2013

Ports d'antan et d'aujourd'hui dans les plats pays Van Duinkerken tot Delfzijl

Maritieme buitenexpositie Vannes
Op het maritiem evenement la Semaine du Golfe werd er in mei de expositie Ports d’antan et d’aujourd’hui des ‘plats pays’ getoond aan de kaai van de haven in Vannes. De lage landen waren dit jaar eregasten van het evenement en de expositie liet vijftien bijzondere steden van de lage landen zien.
Samen met Wilbert Weber, Steven Frenks, Sandra Flipse, Ton Ruigrok, drukkerij Pelegrie hebben we schilderijen gecombineerd met foto's. Vroeger en nu vormen een geheel.
Was ook te zien in Duinkerken


Zeeland, 27 februari 2013

Maritieme objecten in Zeeland


Pleven, Bulgarije, 10 september 2012

Panorama Vlissingen in Bulgarije

De Conferentie van het International Panorama Council werd dit jaar in Pleven, in Bulgarije gehouden. Daar bevindt zich een panorama dat de belegering van Pleven in 1877, een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Turks-Russische oorlog, weergeeft.
Ik sprak er over het panorama van Vlissingen uit 1809, over het panorama van Walcheren waaraan Jo Dumontak met vrijwilligers aan werkt en over het Igirama van de Middelburgse kunstenaar William Verstraeten.


, 29 augustus 2012

Maritieme ervaring

Maritieme geschiedenis is fantastisch om mee bezig te zijn, nog leuker is het om die wereld te ervaren.


Margate/Vlissingen mei 2011, 11 mei 2011

European Queen

Studiedag 13 mei in het Zeeuws Archief te Middelburg over Elizabeth Stuart
Tijdens deze studiedag vertelde dr Nadine Akkerman geheimen uit de correspondentie die Elizabeth Stuart onderhield met vele Europese topfiguren.
Drs Katie Heyning lichtte een tipje van sluier op van de stukken die zich in het Zeeuws Archief bevinden over deze fascinerende vrouw en Peter Blom vertelde over een maritiem schilderij waarop het paar vermoedelijk staat afgebeeld.
Deze lezingen zijn een opmaat en inspiratiebron voor vele activiteiten die zich in 2013 kunnen gaan afspelen.

Lees verder...