Projecten

Contact

Veronica Frenks
Marnixplein 14
4386 AB  Vlissingen
+316 47 49 91 94
veronica@frenks.com

Zeeland/Vlaanderen, 27 augustus 2013

Jetty komt er aan

Het verhaal van de hoogaars Jetty is het verhaal van een schip en zijn bemanning gedurende een eeuw en is geschreven door Veronica Frenks en Peter Hamer. Het boek gaat over het leven aan boord en over het water, over nut en noodzaak, over ambitie en over plezier. Dit boek verschijnt oktober 2013 en wordt uitgegeven door de Historische Scheepswerf C.A. Meerman.

Lees verder...


Zeeland, 16 augustus 2013

Een eeuw varen in de Scheldedelta

Het boek over de Jetty levert informatie over het schip, over de eigenaren, maar ook over de ontwikkeling van de watersport in de Zeeuwse en Vlaamse wateren.
In het kielzog van de Jetty zijn we op de Westerschelde, de Oosterschelde, het Veerse Meer geweest. We kwamen terecht aan de linkeroever van de Schelde in Antwerpen, zagen de schoonheid van havens als Terneuzen en Veere.
We ontmoetten allerlei mensen die iets met de hoogaars hebben of hadden. We vervielen van droge technische informatie soms spontaan in poezie. We zijn niet de eersten.

Lees verder...


Vlissingen, 12 juli 2013

Helden van de zee

In samenwerking met Zeeuws Maritiem muZEEum en Kunst Educatie Walcheren werden er op de Zomerschool in Vlissingen gastlessen gegeven over Michiel de Ruyter.

In de klassen van groep 5, 6 en 7 van de Zomerschool gaf Ma Plume de lessen over de zeeheld Michiel de Ruyter. Wat moet je kunnen en weten om een zeeheld te worden?

Lees verder...


Vannes, Bretagne, 28 mei 2013

Ports d'antan et d'aujourd'hui dans les plats pays 2

Een van de schilderijen op de tentoonstelling Ports d'Antan et d'Aujourd'hui dans les Plats Pays is gemaakt door Eugeen van Mieghem (1875-1930), misschien wel de belangrijkste schilder in Europa die het leven in de haven heeft verbeeld. Niet alleen de schepen die van overal vandaan kwamen en naar toe gingen, maar ook de mensen: de arbeiders, de vrouwen, de kinderen. Ondanks enige objectiviteit waarmee hij tekent en schildert ontkom je niet aan het sociale beeld dat geschetst wordt in een tijd dat er veel Joden emigreren naar Amerika en inschepen aan boord van de schepen van de Red Starline, aan de Eerste Wereldoorlog, die in Antwerpen veel leed heeft veroorzaakt. Aan de Schelde in Antwerpen is het van Mieghem museum gesitueerd. Conservator Erwin Joos weet er vrijwel alles van deze bijzondere schilder en heeft verschillende boeken op zijn naam staan.


Vannes, Bretagne, 30 april 2013

Ports d'antan et d'aujourd'hui dans les plats pays Van Duinkerken tot Delfzijl

Maritieme buitenexpositie Vannes
Op het maritiem evenement la Semaine du Golfe werd er in mei de expositie Ports d’antan et d’aujourd’hui des ‘plats pays’ getoond aan de kaai van de haven in Vannes. De lage landen waren dit jaar eregasten van het evenement en de expositie liet vijftien bijzondere steden van de lage landen zien.
Samen met Wilbert Weber, Steven Frenks, Sandra Flipse, Ton Ruigrok, drukkerij Pelegrie hebben we schilderijen gecombineerd met foto's. Vroeger en nu vormen een geheel.
Was ook te zien in Duinkerken


Zeeland, 27 februari 2013

Maritieme objecten in Zeeland


Margate/Vlissingen mei 2011, 11 mei 2011

European Queen

Studiedag 13 mei in het Zeeuws Archief te Middelburg over Elizabeth Stuart
Tijdens deze studiedag vertelde dr Nadine Akkerman geheimen uit de correspondentie die Elizabeth Stuart onderhield met vele Europese topfiguren.
Drs Katie Heyning lichtte een tipje van sluier op van de stukken die zich in het Zeeuws Archief bevinden over deze fascinerende vrouw en Peter Blom vertelde over een maritiem schilderij waarop het paar vermoedelijk staat afgebeeld.
Deze lezingen zijn een opmaat en inspiratiebron voor vele activiteiten die zich in 2013 kunnen gaan afspelen.

Lees verder...